SPOND – инструкции за инсталиране и използване

Здравейте,

Време е да се откажем от Facebook в нашата професионална ежедневна дейност и да преминем към по-професионална платформа за комуникация между родители, управителен съвет и преподаватели. Особено между родители и преподаватели.

На тази страница ще намерите упътване как да инсталирате и използвате Spond – една платформа, която набира огромна популярност заради лекотата и удобството си. По принцип, Spond има много прилики с групите във Facebook, но е пригоден специално за водене на комуникацията в образователни групи.

Ето как да използвате SPOND в няколко стъпки

Стъпка едно (извършва се на мобилния телефон): инсталирайте SPOND на телефона си. Вижте логото на програмката тук горе.

Ако ползвате телефон с операционна система Android (марка Samsung, LG, Huawei, …), трябва да си инсталирате Spond от

карт. 1

Ако ползвате телефон с операционна система OsX (марка Apple), трябва да си инсталирате Spond от

карт. 2

Стъпка две (извършва се на компютъра) : Ако все-още нямате SPOND профил, създайте си такъв в сайта на SPOND – http://spond.com. Когато влезете в сайта, просто натиснете копчето

карт. 3

горе вдясно и попълнете данните си. Вие вече сте въведени в SPOND с имейлите си. Родителите трябва да използват имейла, който са попълнили при записването на децата си в училищния формуляр. Преподавателите трябва да ползват училищните си имейли (за справка тук). Запомнете добре паролата, с която ще влизате в SPOND.

Стъпка три (извършва се на компютъра): След регистрацията (и/или влизането) на сайта ще видите от лявата страна в прозореца думата GROUPS и отдолу групата Forening Rodna Rech. Най-вероятно тя ще е в „сгънато“ състояние. Щракнете на нея, за да видите всички достъпни за вас подгрупи както на картинката по-долу:

карт. 4

Вие вече сте въведени предварително в сървъра на SPOND, при самото създаване на групата Forening Rodna Rech и на подгрупите за всеки клас.

Всички родители са членове на групата Forening Rodna Rech. Едовременно с това те са и членове на подгрупите (класовете) на Forening Rodna Rech, в които учат децата им.

Всички учители са членове на групата Forening Rodna Rech. Също така те са членове и администратори на подгрупите (класовете) на Forening Rodna Rech, в които преподават.

Затова е нормално в SPOND родителите да виждат само само онези подгрупи (класове), в които учат децата им, а преподавателите да виждат и управляват само онези подгрупи (класове), в които преподават.

Пример : Групата Forening Rodna Rech включва преподавателите, Управителния съвет и всички родители. В подгрупите, например 2А клас, се включват родителите на 2А клас, както и Яна, Ани, Стефка и Жасмина, които са 4-мата преподаватели в класа и съответно администратори на тази подгрупата (клас).

Стъпка четири (извършва се на мобилния телефон) : Подобно е менюто на SPOND и за телефон. При отваряне на програмата SPOND се показва прозорец със заглавие GROUPS. Трябва да натиснете групата Forening Rodna Rech и да натиснете бутона „10 subgroups“ отгоре. Ще се отворят подгрупите (класовете):

карт. 5

Броят на подгрупите ще бъде различен за всеки учител и родител в зависимост от тяхната принадлежност. Във всяка подгрупа (клас) могат да се видят членовете (members) – това са родителите на децата от класа и преподавателите като администратори.

Ако от екрана на горната картинка (карт. 5) изберете една подгрупа (клас), напр. 2А клас,

карт. 6

ще можете (вж. карт. 6):

  • с бутона Posts и „+“ горе вдясно да поствате файлове, снимки и каквито искате материали за проведените часове и домашните
  • бутона Events и „+“ да слагате обяви за събития за подгрупата (класа)
  • с бутона Polls и „+“ да се допитвате до мнението на членовете на подгрупата (класа) по различни въпроси.

Тези 3 опции са предвидени за използване от учителите. Те могат също така да пишат и чат събщения на всички родители или избрани родители чрез бутона Messages най-отдолу.

Родителите засега няма да имат възможност да качват материали в подгрупите, но ще могат да комуникират с преподавателя и с всички останали родители чрез съобщения (чат) като натиснат бутона Messages най-отдолу. В този чат можете да задавате въпроси към учителя или да питате другите родители за необходимата ви информация. Чатът позволява връзка родител-учител или родител-родител, която не е видима за останалите учители и родители, така че можете да използвате този канал и за лична въпроси. За тази цел при изпращането трябва да изберете само този член на подгрупата (класа), който искате да получи вашето съобщение.

Засега няма да ползваме бутона Payments.

За да се върнете в изходна позиция, натиснете бутона „Groups“ най-отдолу.

КАК РАБОТИ SPOND ?

Когато вие напишете съобщение на един или повече родители или на цялата група, на телефона (телефоните) на получателя, ще се появи предупреждение за ново събщение:

То ще се появява както при съобщения, така и при качване на материали, напр, домашни в групата (класа).

Моля ви, изпробвайте SPOND колкото се може по-скоро. Не се притеснявайте да ми пишете мейл или чат събщение, ако срещнете проблем, какъвто и да е той. Тествайте го, изпратете си съобщение помежду си, качете материали, които могат лесно да се изтрият после, ако е необходимо. Както с всяко начинание, началото е малко трудно, но усилията се отплащат. Казвам го от опит с училището на детето ми, където от година вече SPOND облекчава родителските усилия.

Поздрави и успех

Николай